Hoe het beste WMS-systeem kiezen als groothandel

Met Enterprise Resource Planning (ERP)-systemen organiseer je jouw magazijnwerk. Naarmate werkzaamheden en organisatie complexer worden, is het slim om daar een Warehouse Management System (WMS) aan te koppelen. Wat voegt dat toe, en hoe kies je het juiste WMS?

hero pattern

Waar let je als groothandel op bij de keuze van het beste Warehouse Management System?

Met Enterprise Resource Planning (ERP)-systemen organiseer je jouw magazijnwerk. Naarmate werkzaamheden en organisatie complexer worden, is het slim om daar een Warehouse Management System (WMS) aan te koppelen. Wat voegt dat toe, en hoe kies je het juiste WMS?

Zakelijk succes van een groothandel staat of valt met efficiënt magazijnbeheer. Met Enterprise Resource Planning (ERP)-systemen kun je veel voorkomende activiteiten in je magazijn organiseren. Naarmate werkzaamheden en organisatie complexer worden, groeit je behoefte aan een gespecialiseerde oplossing. De keuze valt dan vaak op een warehouse management system (WMS).

Groeiende complexiteit

In tegenstelling tot het veel breder toepasbare ERP-systeem, is een WMS specifiek ontworpen voor het beheer van magazijnactiviteiten, zoals voorraadbeheer, orderafhandeling en logistieke processen. In combinatie met een gekoppelde barcodescanner geeft de WMS-software meer grip op de talrijke processen, behoeftes en uitdagingen die elke groothandel uniek en onderscheidend maken. link blog: barcodescanner

In magazijnen met meer complexe goederenstromen ontstaan bijvoorbeeld vaak onregelmatigheden bij het aanvullen van voorraden. Onverwachte overschotten of tekorten in de inventaris. Een groeiend foutpercentage bij het plaatsen van voorraad of picken van orders. Of een sterke groeiend aantal retouren. Dat leidt al snel tot afnemende efficiënte bij het gebruik van de beschikbare ruimte en manuren.

ERP-integratie

Om het meeste uit jouw WMS te halen, is een goede integratie met je ERP-systeem (en eventueel ook andere systemen) essentieel. Des te soepeler de integratie, des te beter jouw WMS in staat is om de verschillende aspecten van je bedrijfs- en logistieke keten in beeld te krijgen. Belangrijke vraag is dan: kies je voor een standaard WMS-systeem, of een op maat gemaakte oplossing?

Zoals wel vaker bij dit soort IT-keuzes ligt de optimale keuze ergens in het midden. Kies daarom voor een standaardsysteem waar dat zinvol is, maar zorg er tegelijkertijd voor dat het standaard WMS-systeem dat je kiest, flexibel kan meebewegen met nieuwe omstandigheden. Dit is logisch als je rekening houdt met de strategie die Microsoft hanteert bij de upgrading van zijn ERP-oplossingen.

Flexibiliteit

Microsoft levert twee keer per jaar een vernieuwde Business Central-editie op. Natuurlijk wil je dan dat jouw gekoppelde WMS-systeem eenvoudig meebeweegt, zonder bewerkelijke aanpassingen en extra kosten. Belangrijke eigenschap van zo’n flexibel systeem is dat het alle magazijngegevens op één handige locatie opslaat. De toegang tot die data moet uiteraard moeiteloos en realtime zijn.

De beschikbaarheid van de Wifi-verbinding speelt hierbij uiteraard ook een grote rol. In veel magazijnen en andere bedrijfsruimtes zijn er plekken waar die dekking niet optimaal is. Dat geldt zeker voor betonnen gebouwen, kelders of gekoelde opslagruimtes. In al deze gevallen wil je liefst werken met een systeem die ook offline alle gewenste werkzaamheden kan uitvoeren.

Opties en gebruikservaring

Deze technische mogelijkheden van je barcode scanners spelen hierbij ook een belangrijke rol. Zoals te lezen is in onze voorgaande blog, lopen die mogelijkheden (en prijzen) sterk uiteen. De beste scanners worden geproduceerd door Honeywell, Zebra, Datalogic en ProGlove. Als je ook flexibel wilt blijven in je keuzemogelijkheden, is het belangrijk dat jouw WMS-systeem hiermee compatibel is.

Laatste belangrijke punt is de gebruikservaring. Om jouw medewerkers de best mogelijke werkervaring te kunnen bieden, en tegelijk ook snel in te kunnen werken, is een kristelheldere interface van groot belang. Kies daarom voor een leverancier die investeert in het (door)ontwikkelen van die interface. En laat je medewerkers het systeem voor aanschaf eerst uitvoerig testen.

Innovatieve WMS-partner

Xperit helpt groothandels en productiebedrijven met het maken van de juiste digitale keuzes. Wij weten precies welke applicaties voor welke klant echte meerwaarde kan leveren, en werken nauw samen een aantal bewezen specialisten. Zo is onze partner Tasklet Factory gespecialiseerd in het leveren van innovatieve oplossingen voor het scannen van barcodes.

Het WMS-systeem van Tasklet Factory integreert alle barcode data rechtstreeks in Business Central. Het systeem beweegt mee met jouw ontwikkeling, werkt ook offline en draait naadloos op de scanners van alle goede producenten. Meer informatie over Tasklet Factory vind je hier.

Lubbert van de Heuvel
Managing Director
lvdheuvel@xperit.nl
0342-701040
De beste WMS-keuze maken?
Plan een afspraak

Laat een bericht achter en ik neem contact met je op. Ik kom graag bij je langs om de organisatie beter te leren kennen.